søndag 21. september 2014

Exit

Mange utenlandske bistandsarbeidere fikk nok kaffen i halsen på mandag, da regjeringen kunngjorde at alle fremmedarbeidere måtte ut av Sør-Sudan innen 15. oktober. Det gjaldt ikke bare NGO ‘er eller offentlig sektor – også utenlandske ansatte i privat sektor skulle erstattes av lokale sør-sudanesere.  Det er mye forretningsvirksomhet som domineres av kenyanere, etiopiere og ugandere. Det er selvfølgelig et problem at ikke flere lokale tar del i den økonomiske utviklingen av landet. Her importeres det aller meste, ingen industri eller egen servicesektor å snakke om, 83 % bor på landet med uformell økonomi og fedrift. Og det er høy analfabetisme –som heller ikke er noen pådriver for arbeidsplasser til lokale krefter. En eller annen i arbeidsdepartementet var tydeligvis fedup med alle utlendingene, kanskje fått elendig mat og service på en Etiopisk restaurant og satte seg ned og skrev. Det luktet litt Idi Amin av dette rundskrivet. Da norske aviser fikk tak i saken på onsdag måtte jo Børge Brende på banen også. Vår nye norske ambassadør til Sør-Sudan fikk også lagt inn et ord om saken da hun ble formelt innsatt i rollen på onsdag.  (dette vet jeg fordi også bokholdere blir invitert til kanapeer og hvitvin!) I Sudan var jo dette et konstant tema og det var på et tidspunkt en haug av utlendinger som ble kastet ut. Vår politikk (KN) er jo også å jobbe mest mulig med lokale og partnere, men dette må nesten være en prosess over år. Etter hvert som uka gikk mot slutten, hadde vel det meste blitt korrigert og trukket tilbake. Men prinsippene i denne saken ligger der og vil helt sikkert komme til overflaten ved en senere anledning. 

MALARIA
Jeg har fått ny malariamedisin! Drar man på ferie er det gjerne Malarone som gjelder. Lite bivirkninger, trolig ganske effektiv og skikkelig dyr. KN sløser ikke akkurat med lønnsmidler, men medisiner dekker de uten å mukke. Det skal de ha! Men skal man være i malariasttrøk i to år, er visst Malarone litt for tøff for indre organer. Leveren bl a, og min lever har nok med å rense rødvinen uten at den skal få andre remedier å bakse med. Så nå er jeg på Lariam. Skikkelig dårlig rykte blant norske bistandsarbeidere og bivirkningene er en endeløs rekke av forferderligheter. Her kan jeg bare sitere kort fra bruksanvisingen – angst, glemsomhet, sinnsforvirring, hallusinasjoner, aggresjon, psykotiske og paranoide reaksjoner, synsforstyrrelser, kraftløshet, tretthet, feber og frysninger.  Noen vil kanskje hevde at min glemsomhet eller mulige sinnsforvirring neppe skyldes Lariam (!) , men det som nå føles som en stor trøst er at følgende bivirkninger er ganske sjeldne: Forstyrrelser i hjertets ledningssystem (!!) hjerneskade, alvorlige hudutslett ( Steven-Johnsons syndrom) og et par andre greier som jeg ikke orker å sitere. Men det er også rapportert om hyggeligere bivirkninger. En kollega fikk voldsomme, erotiske drømmer natten etter inntaket av tabletten- så han tok det hver søndag for å få en skikkelig boost på den nye uka. Det siste har jeg desverre merket lite til, men nå har jeg heller ikke vært alt for lenge på denne medisinen. Men når hjertets ledningssystem begynner å svikte, er det sannsynligvis slutt på reisebrevene. Og kanskje et par andre ting også...

Malaria tar livet av 1,2 mill mennesker hvert år. 675.000 er barn fra 0 til fire og 90 % er i Afrika sør for Sahara. Kjenn litt på disse tallene! Hvis du tror Ebola er en katastrofe så er Malaria sånn ca 5,5 tsunamier i året. Litt over to mennesker i minuttet.  (verden er ikke helt enige i alle tallene, men mine er fra en artikkel i the Lancet!) Den eneste trøsten i denne begredelige statistikken, er at dødsraten er synkende.  Malaria er jo ikke den eneste sykdommen eller ulykken du kan dø av på dette kontinentet. Befolkningsutviklingen har historisk vært lavere i Afrika enn i verden forøvrig. De 200 som vandret ut av Afrika for 100.000 år siden og bokstavelig talt befolket verden, vokste til ca 300 mill. i år 1500 AD. I Afrika bodde det anslagsvis 1 mill mennesker for 100.000 år siden. Disse vokste til "bare"  47 mill på samme tidsrom. Klima og sykdommer er en av årsakene.  

Krevende bygater !
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar