søndag 7. september 2014

Forhandlinger i Addis


Det ble ingen enighet om en politisk overgangsløsning. Som dere kan se mangler det en underskrift på denne fremforhandlede power-sharing løsningen som ble undertegned av IGAD-landene (The Intergovernmental Authority on Development ) i Addis Ababa. Riek Machar – ex visepresident og leder for opposisjonen. Riek Machar har vært sentral i Sør-Sudans utvikling de tre siste tiår. Var gift med den britiske hjelpearbeideren Emma McCune fra 1991 til hun døde i en bilulykke i Nairobi to år senere. Du kan lese mer om henne og Sudan i «Emma’s war» – en fengslende historie for alle nye Sudan-farere.

SPLM er den dominerende faktor i Sør-Sudans politiske landskap – ja SPLM er egenlig synonymt med Sør-Sudan og regjeringen. Men det er ikke alltid enkelt å konvertere et militært hierarki til en demokratisk, politisk organisasjon. Skal man til topps i dette hierarkiet må man skilte med militære grader og krigserfaring og det korresponderer ikke nødvendigvis med individuell egnethet i politikken eller med demokratiske verdier. Det som startet som en politisk maktkamp mellom Salva Kiir (presidenten) og Riek Machar etter at sistnevnte ble sparket som visepresident, eksploderte i voldshandlinger i Juba 15. desember 2013. De fleste NGO'er evakuerte personell og hundrevis av lokale ble drept.  Og som så ofte i Sør-Sudans historie får stridigheter fort en etnisk dimensjon hvor Kiir tilhører den største stammen i Sør-Sudan, Dinkaene, mens Machar er Nuer.

De to partene undertegnet en fredsavtale i mai. Avtalen skulle bane vei for permanent våpenhvile og en overgangsregjering, ny grunnlov og til slutt nye valg. Våpenhvile er helt nødvendig for å åpne humanitære korridorer, som kan hindre en varslet sultkatastrofe. Men slik gikk det desverre ikke i denne omgang og nå har partene nye 45 dager i tenkeboksen. La oss håpe hovedpersonene kan tenke litt mer på landet og litt mindre på seg selv?


den hvite Nilen- Juba


 









Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar